Mendegél a mandarin

Egy év a világ körül

Mennyi az annyi

2014. november 28. 11:54 - dddoni

Jöjjön egy kicsit tárgyilagosabb poszt. Oldjuk fel a Kína olcsó, Peking drága ellentmondást, nézzük mi mennyibe kerül itt.

  • Kaja: normális adag kínai melegétel a menzán vagy az utcán olyan 200-500 Ftból kijön. Az napi háromszori változatos étkezéssel és átlagárral számolva olyan havi 30.000 Ft-ból bőven kijön. És akkor lábasnak közelébe se mentem. Viszont én szeretek kísérletezni és sűrűn járok étterembe, szerencsére van kivel. Egy átlagos éttermi kajálás olyan 2000 Ft-ból jön ki sörrel és 2-3 főétellel, salátákkal. Sose bírtuk mindet megenni. Desszertet hagyjuk. Ez egy kicsit megdobja a költségeimet, olyan 40-50.000 Ft-ot költhetek kajára, de sok étteremmel és nulla főzéssel. Abban egyébként biztos vagyok, hogy drágább lenne magamra főzni. Aki viszont nem szereti a kínai kaját, az szorozhat kettővel, mert a pizza és a hamburger drága.
  • Tejtermékek: otthoni ár másfél-kétszerese. A minőség és a választék az az otthoni negyede. 
  • Húsok: fogalmam sincs, úgyse nyúlnék hozzá.
  • Kenyér: nincs, az édes toast kenyér meg aranyáron van. Furcsa mód annyira nem hiányzik. Franciapékségben a bagett 400 Ft körül van. 
  • Víz: csapvíz ugye nem iható, tehát ezt venni kell. 40 Ft a fél literes üveg, a 20 literes ballon meg egy ezres. 
  • Alkohol: boltban olyan 120 Ft-tól már van 6 decis iható sör, étteremben 200 és 500 Ft között, bárokban 400 és 2000 Ft között. Kocsma itt annyira nem létező fogalom, a kifőzdék töltik be ezt a funkciót. Múltkor az egyik kifőzdében kértem volna sört, mondták hogy menjek át a szomszéd boltba és hozzam be. Tömények boltban otthoni ár alatt kicsivel, de nem jelentős a különbség.
  • Helyi tömegközlekedés: elég baráti áron van, a metrójegy 80 Ft, egy buszjegy kártyával véve 16 Ft. Nem elírás, 16 Ft. Bérlet vagy bármi más kedvezmény nem nagyon létezik, jegy van és kész. Metrójeggyel át lehet szállni, busszal nem. Dolgozóknak még így is napi két metró és két buszjeggyel számolva is 20*192=3840 Ft-ból kijön a havi tömegközlekedés. Ettől függetlenül nehéz levetkőzni azt a beidegződés, hogy ó csak egy buszmegálló, azt simán legyalogolom. Egyrészt a buszmegállók messze vannak, másrészt basszus 16 Ft a jegy! A bliccelésről könnyebb volt leszokni, mert kivitelezhetetlen a belépőkapuk és a középső ajtós felszállás miatt. Az izgalom kicsit hiányzik.
  • Taxi: ez is megéri, szerintem már többet taxiztam Pekingben, mint előtte egész életemben összesen. 500 Ft alapdíj, ebből olyan 4 kilométer kijön. 2000 Ftból olyan 15 kilométert simán elvisznek. Csak figyelni kell hogy hivatalos taxiba ülj. Ez a pekingi ár, vidéken olcsóbb. Szétdobva több felé szerintem elég baráti. Kérdés hogy éjszaka tudsz-e taxit fogni. Olyankor a magántaxis hiénák is garázdálkodnak és 3-4szeres áron dolgoznak.
  • Távolsági tömegközlekedés: A távolsági járatok már kicsit drágábbak, vonatjegy az otthoninak kb fele. Viszont ez a távolságok miatt húzós, gyakorlatilag 300 kilométert mozogva még a tartományon belül maradok. 
  • Ruhák: Hiába lett meg a H&M, akciók híján a ruházkodás továbbra is drága. Kénytelen voltam Walmartban kabátot venni.
  • Társasjátékok: Az otthonihoz képest féláron vannak, alkudni itt is kötelező. Ticket to Rideot például 4000 Ft-ért vettem, otthon 11k. Általában kétnyelvűek, de nagyon nyelvfüggőt nem vennék. 
  • Elektronikai cuccok: Továbbra sem másztam bele rendesen, viszont a minőséget is meg kell fizetni.
  • Belépők: az utóbbi időben eléggé megnőhetett a belföldi turisták száma, ezt követte a belépők ára is. Én simán csak pofátlanul drágának mondanám, nyugateurópai színvonal, sőt még felette. A legtöbb helyre 5000 Ft a teljesárú jegy, diákkal a fele. Kevés helyre mondanám azt hogy megérné az 5000 Ft, de hát egyszer élek itt, most kell megnézni mindent. Azért azt fura látni, hogy a családok szemrebbenés nélkül perkálják ki a 20000 Ftokat a pénztárnál. 

Hogy nekem mennyiből kellene kijönnöm, azt a mai napig nem tudom, mert teljesen hektikusan utalják az ösztöndíjat. Először elkeseredtem hogy kevesebb mint amire számítottam, aztán utaltak egy négyszereset, ami a lakótársam szerint azért volt mert duplájára emelték és kéthavit küldtek. Aztán a harmadik hónapban megint keveset kaptam, tehát a duplázás nem volt igaz. Éhezni nem fogok ilyen kajaárak mellett, de hogy az utazgatásomat magamnak kell-e finanszírozni, azt még nem tudom. 

A kínai keresetekről viszont hallottam egy két dolgot, erről is szeretnek beszélni. Az már az elején lejött, hogy Pekingben a fizetések jóval a magyar átlag felett vannak. A tanárok folyton panaszkodnak hogy kevés a pénz meg itt sem a legmegbecsültebb szakma, de olyan 300.000 Ft nettót azért hazavisznek. Az utolsó kifőzdében dolgozó pincérnő is a magyar minimálbér felett keres, ráadásul kajára vagy szállásra nem kell költenie, mert még az is jár. Így már érthető hogy miért mászkálhat az utcaseprő is okostelefonnal. Hogy az életszínvonal mégsincs az egekben, ez főleg a lakásáraknak köszönhető. 

Külvárosi lakótelepen panellakás 1-2 személynek olyan 200.000 Ft havonta. Belvárosban még több, kivéve ha megelégszel valami ablaktalan szuterén lakással. Szobabérlést jó esetben meg lehet oldani 80-100.000 Ftból. Lakásvásárlásra nem sokan gondolhatnak, hisz az átlagos négyzetméterár olyan 2.000.000 Ft körül mozog. Ez persze a főváros, vidéken sokkal olcsóbb, de a fizetés is a töredéke.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mendegelamandarin.blog.hu/api/trackback/id/tr436933859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása